Kinderen begeleiden binnen bemiddeling
Kinderen zijn heel loyaal tegenover hun beide ouders. Zij willen goed doen voor hun beide ouders en geen van beiden kwetsen. Voor kinderen is de scheiding van hun ouders een ingrijpende gebeurtenis. Het is belangrijk om met hen stil te staan bij hetgeen zij nodig hebben om de scheiding van hun ouders een plaats te kunnen geven en zich opnieuw goed in hun vel te voelen. Zij vinden het fijn wanneer er naar hen geluisterd wordt en er met hen rekening wordt gehouden in verwarrende en moeilijke tijden.
We willen goed luisteren naar wat de kinderen zelf graag willen in het kader van een omgangsregeling. In het ouderschapsbemiddeling worden er afspraken gemaakt over uw kinderen. Als de kinderen hun eigen mening kunnen geven, dan kan dit worden meegenomen in een overeenkomst.
Als bemiddelaar in familiale zaken/kindercoach vinden wij het belangrijk om kinderen centraal te stellen in een ouderschapsbemiddeling.
Aan de kinderen:
Samen met jullie willen we nadenken over de afspraken die papa en mama maken voor na de scheiding. Over wanneer jij papa en mama ziet en wat jou het beste lijkt. Het is belangrijk dat vertrouwde dingen zoveel mogelijk hetzelfde blijven en daarom zullen wij daar samen over praten.
Wij praten ook met papa en mama over de dingen die voor jou belangrijk zijn. We bekijken samen hoe we dit het best aan hen vertellen.
Ouderschapsbemiddeling
We zoeken samen met ouders naar een overeenkomst betreffende volgende familiezaken:
• Ouderlijk gezag
• Verblijfs –en contactregeling voor de kinderen
• Woonplaats van de kinderen
• Financiële regeling voor de kinderen
• Onderlinge communicatie en geschillenregeling
Wij voorzien altijd de mogelijkheid om in onze ouderschapsbemiddelingen de kinderen zelf te horen. Zo krijgen we zicht op de belevingen van het kind en kunnen we samen met de ouders een richting kiezen, hoe de ouderschapsorganisatie kan vorm krijgen, rekening houdend met het kind/kinderen. Voor kleine kinderen wordt beroep gedaan op een collega speltherapeute.
Relatiebemiddeling
• je wil niet scheiden maar je relatie verloopt niet zoals je wil. Bemiddeling leert jullie naar elkaar te luisteren en met elkaar te praten. Wij zoeken samen met jullie wat de knelpunten zijn, welke verwachtingen men heeft en welke mogelijkheden er zijn om samen verder te gaan.
• jullie starten met heel veel enthousiasme een nieuw gezin maar lopen tegen een aantal problemen aan. Bemiddeling leert jullie kijken naar de dynamiek van een nieuw samengesteld gezin en zoekt samen met jullie naar handvaten om als nieuw gezin op weg te gaan.
Een bemiddelaar:
- Geeft informatie over het verloop van het bemiddelingstraject;
- Werkt een traject uit dat de partijen naar een oplossing kan brengen;
- Zorgt ervoor dat de afgesproken communicatieregels gerespecteerd worden;
- Neem een neutrale positie in;
- Bewaakt het evenwicht tussen de partijen;
- Is meerzijdig partijdig;
- Is gebonden door het beroepsgeheim